Viking-helter uten norsk pass

 

Husker du da Viking spilte fotball på ærverdige Stavanger Stadion? Var du der da Chelsea ble slått i UEFA-cupen? De seneste tiårene har vært preget av opp- og nedturer for Stavanger-fotballens flaggskip, men hvem er egentlig de beste utenlandske spillerne klubben har hatt?

Kanskje irriterte du deg grønn over Jerry Månsson i 1997. Du hadde tross alt en pasjon for fotball tipping og kanskje var nok en brent sjanse fra Månsson årsaken til at enda en oddskupong havnet i søppelbøtten. Razak Pimpongs lite effektive driblerier (til tross for et kult navn) kunne også frustrere og «Tsjekkias Messi», Martin Fillo, nådde ikke å imponere noen under sitt opphold i Stavanger?

Det er ikke alle de utenlandske «stjernene» som vekker like gode minner blant mange Viking-supporterer. Men Viking har også hatt suksess ved å kikke til utlandet, og nedenfor har vi forsøkt å plukke ut våre favoritter (husk at preferanser som artikkelforfatterens alder og minner spiller inn).

1. Peter Ijeh

Nigerianeren kom til Viking fra FC København i 2006 og reddet i sin første sesong Viking fra nedrykk da han nettet fire ganger i hjemmeseieren mot Brann i siste spillerunde. Viking var tvunget til å ta tre poeng, Tom Nordlie var hentet inn som krisehjelp og da nøden var som aller størst trådde «Peter den Store» frem. 

Oppgjøret endte 5-0 og kampen ga assosiasjoner til «Mirakelet i Haugesund» 18 år tidligere. Ijeh, til tross for en del utenomsportslig rot, spilte seg til evig heltestatus på Viking Stadion.

Peter Ijeh nådde å spille 115 kamper for Viking og lagde til sammen 60 mål. Han ble ligatoppscorer i 2007-sesongen.*

2. Magnus Svensson

Den lille svensken på kun 172 cm brukte ikke mange kampene på å spille seg inn i Viking-publikummets hjerter. Midtbaneterrierens oppofrende spill og enorme entusiasme ble satt enorm pris på av et ellers kresent stavangerpublikum. Hans viktige taklinger og enorme arbeidskapasitet var svenskens største egenskaper.

Magnus Svensson, med det passende kallenavnet «Turbo», spilte totalt 103 kamper for Viking i perioden 1998 - 1999 og scoret 14 mål.*

3. Rikhardur Dadason

Den lange, hengslete islendingen med kallenavnet «Rikki» ble raskt en kjæledegge i Stavanger. Dadason kom til Viking som et ubeskrevent blad fra islandske KR, og forventningene blant publikum og presse var ikke alt for store. Men Dadason overrasket og endte med å bli en av Viking beste angripere gjennom tidene.

Kanskje var det også av den grunn, selvfølgelig kombinert med sin enorme måljeger egenskaper, at Rikhardur Dadason ble så populær som han gjorde. «Rikki» var nemlig ikke en teknisk begavelse å se på, men han spilte med hjertet og luktet mål som narko-hundene på Sola lukter forbudte stoffer i kofferter fra Amsterdam.

Rikhardur Dadason spilte tre sesonger i Viking hvor han fikk med seg 115 kamper og lagde vanvittige 90 mål. Han scoret mer enn 15 ligamål i alle sine tre sesonger.*

Noen vil sikkert mene at andre spillere hadde fortjent en plass på denne listen, men når det kun var plass til tre har vi valgt å se bort fra spillere som Audun Helgasson, Hannu Tihinen, Toni Kuivasto, Allan Gaarde, Peter Kopteff og alle de andre. Kanskje er du enig, kanskje ikke, men navnene på disse spillerne vekker i alle fall gode minner for alle fotballinteresserte siddiser. 

*All statistikk er hentet fra Viking FKs hjemmeside.

Klarer Viking opprykket?

Viking kjemper en durabelig kamp om å komme seg tilbake til Eliteserien, og således var det sure tapet mot bunnlaget Florø en strek i regningen. De mørkeblå har allikevel fortsatt skjebnen i egne hender, siden de skal møte både Aalesund og Mjøndalen i sesongavslutningen.

Begge disse kampene går på bortebane, og Viking må dermed betraktes som en outsider i opprykkskampen, siden laget lå på tredjeplass med bare fem kamper igjen. I tillegg mistet mange fotball tips på bet365 noe av troen på Viking etter at Leo Østigard forsvant til engelsk fotball. Østigard var nemlig en viktig brikke i forsvaret, og de fleste tippe-ekspertene spådde derfor at klubben kom til å slite etter at han forsvant. Løsningen ble å hente en spiller fra engelsk Championship, og islendingen Axel Oskar Andresson har vist seg som en habil erstatter, til tross for tre baklengs mot både Florø og Sandnes.

Har Bjarne en opprykksplan?

Bilde: Wikipedia

Andresson har vært en solid forsterkning

Islendingen kan derfor være en god spiller å bygge et nytt Viking-lag rundt etter et eventuelt opprykk. Andresson har dårlige utsikter for spilletid i England, men det virker som han bare er interessert i å skrive kontrakt med Viking hvis laget tar steget opp i Eliteserien. Viking har tross alt hatt gode erfaringer med utenlandske midtstoppere tidligere, og vi kan nevne alt fra finnene Hannu Tihinen og Toni Kuivasto til Indridi Sigurdsson.

Andre profiler må også stå fram

Et lite lyspunkt i kampen mot Florø var at Tommy Høiland lagde to mål. Viking er helt avhengige av at jærbuen leverer på topp i sesongavslutningen, og det fortoner seg en smule merkelig at de  lot Mathias Bringaker gå til Start før sesongen. Alternativene på topp er ikke mange, men vi må heller ikke glemme at Viking tross alt er det mestscorende laget i OBOS-ligaen. 55 mål på 25 kamper burde vært mer enn nok til å lede serien, men hele 36 baklengsmål viser hvor skoen trykker. Dette er for eksempel hele 20 baklengs flere enn Mjøndalen, som toppet tabellen fem serierunder før slutt.


Tommy Høiland virker å ha scoringsformen inne, og kanskje blir det kvalifisering mot Sandnes?

Bilde: Wikipedia

To viktige måneder

Oktober blir nemlig de to viktigste månedene for Viking på 30 år. Situasjonen kan godt sammenlignes med det klubben opplevde i 1988, hvor det var mirakelet i Haugesund som sendte siddisene opp på bekostning av Start. Dette ble etterfulgt av cupgull i 1989 og klubbens siste seriegull to år senere. Det er faktisk mulig at klubben ikke hadde eksistert i dag hvis den ikke hadde greid opprykket den gangen. Situasjonen i 2018 er ikke like desperat, men det er ingen tvil om at et nytt år i OBOS-ligaen blir tungt for alle de involverte i Jåttåvågen. Flere av de rutinerte spillerne er på vei bort, og selv om det stilles økonomiske midler til rådighet, er ikke dette ensbetydende med at Viking kan hente mange klassespillere. De fleste er nemlig lunkne til å spille på nivå 2 i Norge, noe som betyr at det blir veldig viktig for Viking å rykke opp allerede denne høsten.

Hvem kan Viking møte til playoff?

 

Eliteserien har bydd på flere overraskelser, og bunnstriden er jevnere enn den har vært på mange år. Holder Viking på tredjeplassen, er det med andre ord mange potensielle lag de kan møte til en playoff-kamp.

Alt tyder på at Sandefjord Fotball ender på direkte nedrykk, men før sommerpausen er det kun to poeng som skiller 15. - 12. plass. Dette kan føre til noen spennende oppgjør, hvor noen sannsynligvis vil være bedre for Viking enn andre.

Mange gode muligheter

Stabæk, som pr. dags dato ligger på nedrykkskvalifisering, var ett av få lag Viking klarte å slå i fjorårets eliteserie-sesong. Faktisk bidro Stabæk til hele 4 poeng for Viking, da det ble uavgjort på Nadderud og hjemmeseier på Viking Stadion.

Toni Ordinas har slitt med å skape stabilitet i det unge Stabæklaget, noe som førte til at han i juni måtte tre til side, og dersom ikke Henning Berg klarer å få orden på ungguttene, kan dette være et godt alternativ for å sikre Viking en plass i Eliteserien 2019.

 

Kilde: Steindy via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Lillestrøm ligger på plassen rett over Stabæk og holdt også på å rykke ned i 2017-sesongen. Lite tyder på at de er på bedringens vei, og også her går det rykter om at treneren sannsynligvis er på vei ut. Hvis ikke noe veldig spesielt skulle skje, er sannsynligheten stor for at LSK vil få store utfordringer med å høste poeng under høstsesongen.

Dette kan være bra for Viking, for selv om det kun ble ett poeng mot dem i 2017-sesongen, må man helt tilbake til 2012 for å se sist LSK slo Viking i Stavanger under en eliteserierunde.

Fortsatt muligheter for direkte opprykk

Med så mange overraskende nyheter i både Eliteserien og Obos-ligaen, har det vært vanskelig å drive med tipping resultater. F.eks er det umulig å si om Viking havner på direkte opprykk eller ikke. Med kun tre poeng som skiller 5. - 3. plass og fire poeng fra Vikings tredjeplass og opp til tabelltoppen, er det helt åpent før sommerpausen. Dette gjør at en sterk høstsesong kan bety direkte opprykk, samt at det er små marginer som kan avgjøre om Viking må bruke et ekstra år nede i norges nest beste fotballdivisjon.

Vi håper selvfølgelig at guttene skal prestere, og med hele 1 - 6 mot Strømmen og seks poeng på de to siste kampene, er det mye som tyder på at Viking kan være på vei til en toppform vi ikke har sett på lenge.

Vil Bjarne Berntsens menn klare det?

Med plass til over 16 000 personer og en av norges eldste og mest tradisjonsrike fotballkulturer, er det klart at Viking hører hjemme i Eliteserien. Dette er også Bjarne Berntsen fullt klar over, og alt annet enn opprykk vil være en total fiasko.

 

Kilde: Simenhjort via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Med bunnstriden som foregår i Eliteserien, er det også flere lag som vil slite mot et Viking-lag på sitt beste, noe som gjør at det hele kan se veldig positivt ut. Likevel skal man ikke ta noe for gitt, og med fjorårets sesong friskt i minne, kan vi bare håpe på at årets høstsesong blir mye bedre.

 

Agurktid

 

Sommerferien nærmer seg, noe som betyr at lokalfotballen tar en velfortjent ferie. Viking har gått på tre strake nederlag i OBOS-ligaen, men forhåpentligvis får Bjarne Berntsen skuta snart på rett kjøl igjen. I tillegg kjemper flere av distriktets småklubber om opp- og nedrykk i de lavere divisjonene, noe som betyr at stavangerfotballen garantert går en spennende høst i møte.

Resultatene og prestasjonene kan nemlig svinge veldig mye i lokalfotballen, noe som er naturlig ettersom vi snakker om fotballspillere på amatørnivå. Dette betyr også at det er ingen som tjener seg rike i lokalfotballen, og det er derfor langt mellom historier om utskeielser i pressen. I denne artikkelen skal vi derfor se på berømte eks-proffer som har vist seg som noen ivrige casinoentusiaster de seneste årene.

 

Det er langt fra Stavanger til Las Vegas.

(Public Domain) by Bernard Spragg

 

Nok av penger å svi av

Vi trenger faktisk ikke å gå lenger enn vår egen John Arne Riise, som i likhet med mange andre ex-spillere tives godt rundt pokerbordet. Rødtoppen forlenget i januar kontrakten sin som Betsson-ambassadør, og et norsk casino på nett er selvsagt fornøyd med å få en av de største norske fotballprofilene med på laget. Riise har faktisk vist seg som en dreven gambler i blant annet poker, hvor han har deltatt i NM. Nå som karrieren er over, skal vi derfor ikke se bort fra at vi får enda flere historier om ham i tabloidpressen framover. 

Teddy Sheringham var konge rundt pokerbordet

Den tidligere storspissen Teddy Sheringham er en annen tidligere spiller som har slått seg opp i casinoet etter at karrieren tok slutt. I 2010 vant han nesten én million kroner i en europeisk turnering, og det ryktes at han tjente opptil 2,5 millioner kroner i begynnelsen av dette tiåret. Sheringham har tatt det litt rolig de seneste årene, men kanskje har han en ny storgevinst på gang.

David Beckhams nye livsstil

Beckhams kjekke utseende og glamorøse kone har gjort det mulig å skaffe seg en velfylt lommebok etter at karrieren var over. Nå virker det som om avkommet ikke er særlig interessert i å gjenta bragdene på banen, men familien har uansett nok til salt i grøten, siden faren den siste tiden har kommet seg inn på eiersiden i storcasinoer i asiatiske gamblingmetropoler som Singapore og Macao. Beckham er en såpass karismatisk type at journalister fotfølger ham uansett hvor han beveger seg, og kasinoer som greier å forbinde navnet sitt med Beckham får således mye gratis ekstrareklame. Beckham har selv vært forsiktig på spillfronten, men kanskje endrer dette seg nå som han har blitt en del av spillbransjen.

 

Fra mote- til casinoikon?

 (CC BY-ND 2.0) by torbakhopper

Danskene er livsnytere

De av oss som er litt opp i årene husker sikkert Jan Mølby som dirigerte midtbanen til Liverpool. Danskens kroppsvekt den gangen gjør at han nok hadde slitt med å nå opp i dagens toppfotball, men på sine eldre dager viste han seg som en ringrev rundt casinobordet. Dansken vant flere småsummer i både poker og blackjack, noe som kanskje kan være inspirerende for dagens smågamblere?

 

Følg oss på facebook

Tippeligaen

Siste fra Stavangerfotball