Vikings nye drakter skaper reaksjoner

Viking har lansert nye drakter i løpet av våren. Draktene har særlig ett trekk som skiller seg ut fra dem vi har blitt kjent med i løpet av de seneste årene. Klubben er innforstått med at det blir reaksjoner fra publikum.

Den nye hjemmedrakten er enda mørkere i blåfargen enn tidligere. Bortedrakten er blitt grå, mens tredjedrakten blir hvit. Det er likevel ikke fargenyansene som skaper flest reaksjoner, men derimot endringene klubben har gjort i Viking-logoen på brystet.

Logoen har både fått ny skrifttype, rammen ligner mer gull enn gul og eikestubben i midten av logoen har blitt tydeligere. Den mest revolusjonerende endringen er likevel bakgrunnsfargen i rammen. Viking-logoen har nemlig "alltid" hatt rød bakgrunn, men dette er foran 2020-sesongen endret til blå på både hjemme- og bortedrakten. Det er kun på tredjedrakten hvor logoen har den samme gjenkjennelige bakgrunnsfargen som tidligere. 

Markedssjef i Viking, Kjartan Salvesen, er naturligvis vel vitende om at det å endre på 120 år gammel fotballhistorie er risikosport.

- Det å identifisere seg med drakt og logo er noe som sitter dypt i lokale fotballpublikum, så det er klart at dette skaper følelser. Jeg har også forståelse for at det kan gjøre "vondt" for noen, og jeg forventer ikke å motta haugevis av blomsterbuketter i forbindelse med endringene , forteller en ærlig Salvesen til klubbens egen hjemmeside. 

Han er likevel tydelig på at tiden var kommet for fornyelse. Viking har gjennomgått en sportslig gjenreisning de seneste årene, og nå var også, i følge markedssjefen, tidspunktet det riktige for å ta en titt på logo og drakt.

- Ønsket med endringene er at vi skal tre inn i det nye årtusenet på en mer stilfull og tidsriktig måte, som enda bedre kan løfte klubbens historie frem i lyset, sier Salvesen.

Fjorårssesongen endte med både cupgull og en flott femteplass i serien. Det betyr europacupspill igjen i Stavanger, for første gang siden 2008. Viking serieåpner for øvrig 16. juni. Da møter de mørkeblå et annet av forrige sesongs positive overrraskelser, sølvmedaljevinner Bodø/Glimt, på hjemmebane. Bookmakerene forutser en jevn kamp, men holder siddisene som snau favoritt. Hos bet365 får du odds 2,45 på Viking-seier. Det blir også første gang vi får se den nye drakten i tellende kamp. Du kan gjense høydepunkter fra cuptriumfen i videoen under.

https://www.youtube.com/embed/bbvxcIr9GfY

Selv om draktendringene skaper reaksjoner, er det likevel ikke en beslutning som er truffet på impuls på banketten etter fjorårets cupgull. Både klubbmedlemmer og -styre var nødt til å stille seg positive til endringene.

- De har kunnet se intensjonene i endringene, nemlig at vi ønsker å dyrke frem den unike Viking-historien, forteller Salvesen. Klubben har også pustet nytt liv i en av Vikings hymner.

https://www.youtube.com/embed/2Hfh2YwBbDQ

Samtidig håper markedssjefen at endringene klarer å tydeliggjøre noe som mange ikke visste om logoen til klubben.

- Mange har trodd at det var en hatt som befant seg i midten av logoen. Det skal ikke lenger være mulig å forestille seg dette når man kikker på Viking-logoen. Nå sørger vi for å gjøre eikestubben – som det alltid har vært siden klubbens logo så dagens lys i 1899 – mye tydeligere. Det tror jeg egentlig veldig mange kan se verdien i, røper Kjartan Salvesen.

Større forventninger, men er de berettiget?

Viking overrasket alle forrige sesong med femteplass i serien og cupgull på Ullevaal i desember. Kommende sesong blir det Europacup-fotball på SR-Bank Arena samtidig som forventningene til Bjarne Berntsen og troppen hans er mye større.

Det er fortsatt grytidlig i forberedelsene når denne artikkelen skrives. Viking-troppen har allerede tilbrakt en uke på spansk jord og flotte treningsforhold på La Manga og unnagjort de første treningskampene. Sist i måneden venter nye forberedelser på den iberiske halvøya.

Etter den strålende fjorårssesongen hviler det et betydelig større press på Bjarne Berntsens skuldre foran sesongen som står på trappene. Denne gang er forventningene til at det skapes resultater i Stavanger også større, men er de reelle nok? Var Viking anno 2019 en gedigen overprestasjon, eller er "de mørkeblå" igjen ved med å få fotfeste i toppen av norsk fotball?

Viking ser ut til å ha beholdt intensiteten i spillet sitt, den samme intensiteten som kjennetegnet spillerne i store deler av fjoråret. Den blir også viktig å bevare når seriekampene begynner å rulle utover våren, for vi tviler på om Viking er gode nok til å spille seg til veldig mange trepoengere hvis ikke innsatsen og arbeidsviljen er tilstede.

Det er også viktig å huske at klubbens kanskje to viktigste spillere fra i fjor er solgt i løpet av vinterpausen. Zlatko Tripic, som har blitt en ny fotballhelt i Stavanger, pakket snippsekken og reiste til Tyrkia for å spille fotball. Tripic startet karrieren i Tyrkia med scoring i debuten for Göztepe. Klubben ligger i skrivende stund 12 poeng bak serieleder Sivasspor, men et tipping tips på Göztepe som ligavinner er mer enn usannsynlig. Hos bet365 får du 501 i odds på klubben til Tripic.

I videoen under kan du se hvordan Viking-svingen på Ullevaal eksploderte da Tripic satte inn 1-0-scoringen mot Haugesund.

https://www.youtube.com/embed/wUcQdavQUDw

Fjorårssesongens kanskje beste spiller, stjerneskuddet Kristian Thorstvedt, er også fortid i Stavanger. Thorstvedt ble kjøpt av Genk i belgisk fotball, og selv om både Yann-Erik de Lanlay og Veton Berisha er hentet tilbake til Stavanger fra henholdsvis Rosenborg og Brann er det usikkerhet knyttet til de to "viktigste" nysigneringene. 

Yann -Erik de Lanlay har nesten ikke trent fotball i vinter, og var heller ikke med på den første treningsleiren i Spania, mens Veton Berisha pådro seg en strekkskade under uken i La Manga. Slike skader vet man aldri hvordan utspiller seg. Hvor mye disse to kan bidra med i de første kampene av sesongene er usikkert, og hvis de kommer på banen er det tvilsomt om kampformen er 100 %. 

I løpet av vinteren har det også oppstått rykter om Tommy Høilands fremtid i Viking. Høiland har selv ymtet frempå at han frykter for antall spilleminutter etter at Berisha er hentet til klubben. 

Inn i troppen har også Herman Haugen kommet. Haugen har fått kontrakt etter å ha vært utleid til Vidar i forrige sesong, og 19-åringen imponerte stort da Viking var på La Manga. Jefferson de Souza har også fått kontrakt med fotball-storebroren i Stavanger etter flere sesonger i Brodd. "Jeffy" har imidlertid tidligere vært ikledd mørkeblått (2013).

https://www.youtube.com/embed/hRup2pJ-pM4?list=PLXQHBzBHf2oO3KGFl1OS2H21x_ZjWgwiC

Om alle de lokale signeringene også blir forsterkninger gjenstår å se. I så fall vil Viking være godt rustet. Men kanskje blir det naivt å tro at savnet av Tripic og Thorstvedt ikke kommer til uttrykk. Det første svaret får vi 4. april når Viking møter Strømsgodset på bortebane. Årets første hjemmekamp spilles ni dager senere når Vålerenga kommer til Stavanger.

Kan Viking igjen bli storebror?

Det gjenstår ti kamper av årets Eliteserie i fotball. Viking ligger i ingenmannsland uten muligheter for å kjempe om Europacup-plasseringer, men befinner seg ei heller i reell nedrykksfare. Det viktigste i serieinnspurten blir igjen å overta rollen som storebror i Rogaland.

Åttende plass med 27 poeng er fasiten for Vikings retur til norsk fotballs gjeveste selskap når det gjenstår ti kamper av årets sesong. Dermed har Bjarne Berntsen og hans spillere med all sannsynlighet klart å beholde plassen i Eliteserien. Forhåpentligvis, i alle fall for alle i Stavanger, er Viking tilbake for godt. Åtte poeng ned til Ranheim på kvalifiseringsplass og 11 poengs forsprang til Sarpsborg på direkte nedrykk bør ikke kunne sløses bort i den siste tredjedelen av sesongen. Men med 11 poeng opp til Odd på tredjeplass og seks poeng til Rosenborg på fjerdeplass er det heller ingen som forventer store byks oppover på tabellen.

Kilde: Pixabay

Med en kvartfinale i cupen i slutten av september kan det også være at Bjarne Berntsen velger å prioritere mellom kamper i innspurten. Helt uvesentlig er nok likevel ikke den endelige tabellplasseringen for siddisene. To poeng bak Viking, på niende plass, befinner nemlig FK Haugesund seg. Haugesunderne har godtet seg voldsomt over Vikings manglende prestasjoner de seneste sesongene, og derfor er det helt sikkert både spillere og ledere på SR-Bank Arena som gjerne ser at «måkene» fra Karmøy forblir bak på tabellen – også når alle sesongens 30 kamper er spilt.

Slik ser de to lagenes siste kamper ut:

Viking

FKH

Odd (h)

Mjøndalen (h)

Vålerenga (b)

Brann (b)

Mjøndalen (h)

Kristiansund (b)

Stabæk (b)

Rosenborg (h)

Tromsø (h)

Molde (b)

Kristiansund (b)

Strømsgodset (h)

Lillestrøm (h)

Bodø/Glimt (h)

Haugesund (b)

Viking (h)

Rosenborg (h)

Sarpsborg (b)

Brann (b)

Odd (h)

Faktisk ser de to kampprogrammene ikke helt ulike ut, men det er én vesentlig forskjell. Mens FK Haugesund har de antatt sterkeste motstanderne spredt ut over de ti kampene, får Viking to av de tøffeste motstanderne i de to siste serierundene. Her kommer et Rosenborg med internasjonal fotball i benene til Viking stadion. Om RBK fortsatt har gullmuligheter gjenstår å se, men et friskt tipping tips hos bet365 i skrivende stund er trønderne til odds 26 som Eliteserie-vinnere. I siste serierunde skal Viking på besøk til Bergen og vestlandsderbyet mot Brann.  

Hvis vi i tillegg legger merke til at de to Rogalands-rivalene møtes i Haugesund i tredje siste spillerunde, kan vi hurtig forestille oss at det kan bli en dramatisk kamp om retten til å kalle seg storebror i Rogaland. Dersom det fremdeles er «kamp om Rogaland» når Viking kommer til Haugesund stadion den 10. november kan kampen bli en ny klassiker de to lagene i mellom. Det omvendte oppgjøret i Stavanger endte for øvrig i en kjedelig 0-0-forestilling.

Kilde: Wipedia

Både Viking og FKH skal imidlertid i aksjon i cupens kvartfinaler i slutten av september (mot henholdsvis Aalesund og Mjøndalen). Med mange av de antatt sterkeste lagene utslått er cupen en gylden mulighet for alle de gjenværende lagene – en cupfinale på Ullevaal er kun to kamper unna. Dersom lagene spiller seg videre kan dette komme til å bli avgjørende for hvor mange poeng som sankes i Eliteserien i løpet av høsten, for det spørs om ikke alle resterende cupkamper kommer til å prioriteres før samtlige av de gjenværende seriekampene.

Siste gang Viking var best i fylket var i 2015. Siden den gang har FKH vært sine rivaler i sør overlegne. 

Viking-helter uten norsk pass

 

Husker du da Viking spilte fotball på ærverdige Stavanger Stadion? Var du der da Chelsea ble slått i UEFA-cupen? De seneste tiårene har vært preget av opp- og nedturer for Stavanger-fotballens flaggskip, men hvem er egentlig de beste utenlandske spillerne klubben har hatt?

Kanskje irriterte du deg grønn over Jerry Månsson i 1997. Du hadde tross alt en pasjon for fotball tipping og kanskje var nok en brent sjanse fra Månsson årsaken til at enda en oddskupong havnet i søppelbøtten. Razak Pimpongs lite effektive driblerier (til tross for et kult navn) kunne også frustrere og «Tsjekkias Messi», Martin Fillo, nådde ikke å imponere noen under sitt opphold i Stavanger?

Det er ikke alle de utenlandske «stjernene» som vekker like gode minner blant mange Viking-supporterer. Men Viking har også hatt suksess ved å kikke til utlandet, og nedenfor har vi forsøkt å plukke ut våre favoritter (husk at preferanser som artikkelforfatterens alder og minner spiller inn).

1. Peter Ijeh

Nigerianeren kom til Viking fra FC København i 2006 og reddet i sin første sesong Viking fra nedrykk da han nettet fire ganger i hjemmeseieren mot Brann i siste spillerunde. Viking var tvunget til å ta tre poeng, Tom Nordlie var hentet inn som krisehjelp og da nøden var som aller størst trådde «Peter den Store» frem. 

Oppgjøret endte 5-0 og kampen ga assosiasjoner til «Mirakelet i Haugesund» 18 år tidligere. Ijeh, til tross for en del utenomsportslig rot, spilte seg til evig heltestatus på Viking Stadion.

Peter Ijeh nådde å spille 115 kamper for Viking og lagde til sammen 60 mål. Han ble ligatoppscorer i 2007-sesongen.*

2. Magnus Svensson

Den lille svensken på kun 172 cm brukte ikke mange kampene på å spille seg inn i Viking-publikummets hjerter. Midtbaneterrierens oppofrende spill og enorme entusiasme ble satt enorm pris på av et ellers kresent stavangerpublikum. Hans viktige taklinger og enorme arbeidskapasitet var svenskens største egenskaper.

Magnus Svensson, med det passende kallenavnet «Turbo», spilte totalt 103 kamper for Viking i perioden 1998 - 1999 og scoret 14 mål.*

3. Rikhardur Dadason

Den lange, hengslete islendingen med kallenavnet «Rikki» ble raskt en kjæledegge i Stavanger. Dadason kom til Viking som et ubeskrevent blad fra islandske KR, og forventningene blant publikum og presse var ikke alt for store. Men Dadason overrasket og endte med å bli en av Viking beste angripere gjennom tidene.

Kanskje var det også av den grunn, selvfølgelig kombinert med sin enorme måljeger egenskaper, at Rikhardur Dadason ble så populær som han gjorde. «Rikki» var nemlig ikke en teknisk begavelse å se på, men han spilte med hjertet og luktet mål som narko-hundene på Sola lukter forbudte stoffer i kofferter fra Amsterdam.

Rikhardur Dadason spilte tre sesonger i Viking hvor han fikk med seg 115 kamper og lagde vanvittige 90 mål. Han scoret mer enn 15 ligamål i alle sine tre sesonger.*

Noen vil sikkert mene at andre spillere hadde fortjent en plass på denne listen, men når det kun var plass til tre har vi valgt å se bort fra spillere som Audun Helgasson, Hannu Tihinen, Toni Kuivasto, Allan Gaarde, Peter Kopteff og alle de andre. Kanskje er du enig, kanskje ikke, men navnene på disse spillerne vekker i alle fall gode minner for alle fotballinteresserte siddiser. 

*All statistikk er hentet fra Viking FKs hjemmeside.

Følg oss på facebook

Tippeligaen

Siste fra Stavangerfotball