Vil målene utebli for Viking?

Fjorårssesongen ble avsluttet på femteplass i Tippeligaen, men Viking er i år inne i en overgangsperiode der flere nøkkelspillere har forlatt Stavanger og funnet nye beitemarker. På treningsfeltet jobbes det hardt med å utvikle eget produkt, noe som  muligens vil gå utover resultatene i årets Tippeliga.

Flere rutinerte spillere forlot Viking i vinter, blant annet en rastløs Rune Almenning Jarstein som tilslutt fikk tilbudet fra utlandet han ønsket. Ingen i Viking klandrer sisteskansen for at han dro utenlands, og i mål er Arild Østbø solid nok, tross hans unge alder.

 Målscorerne har dratt

Hovedproblemet på overgangsmarkedet denne vinteren er at klubbens tre mestscorende fra fjoråret, Trond Olsen, Patrik Ingelsten og Benjamin Sulimani, alle har dratt andre steder. Inn har ingen naturlige målscorere kommet, til tross for at Steinthor Thorsteinsson er hentet fra Sandnes Ulf for å erstatte Olsen.

Mangelen på målscorere vil bli ankerpunktet for et ellers godt Viking-lag. Stallen er tynn, men solid, dog uten matchvinneren i laget vil det bli vanskelig å avgjøre kamper til deres fordel. Da kan poengene fort enten utebli fullstendig, eller bli delt i jevne kamper.

Flere hadde ventet at et lite generasjonsskifte skulle skje i Viking denne vinteren, men at såpass mange nøkkelspillere skulle forlate klubben var ikke etter skjema. Fortsatt var Viking forventet å ta et lite steg i riktig retning også denne sesongen, og kanskje kjempe om medalje igjen, men slik ting ser ut rett før sesongstart så virker det lite sannsynlig.

 

Spillselskapene tviler

Den tvilen blir støttet av spillselskapene også. Viking ventes å være i en gruppe på tre, muligens fire, lag som skal kjempe om plassene bak en allerede «utdelt pall». Ifølge spillselskapene vil Trondheim, Molde og Drammen få medaljer i år,  i en tilfeldig rekkefølge, mens Viking vil kjempe et stykke bak dem.

For seriegull til Viking får man nemlig alt fra 10 ganger pengene til 15 og 16 ganger pengene, noe som i teorien betyr at tvilen er stor til laget som sist vant seriegull i 1991. Med litt medvind kan det dog bli medalje, for første gangen siden 2007 da det ble bronse, dersom et av de tre lagene som ventes å kjempe om gullet svikter.

 

Med en forsterkning på topp, enten tidlig i sesongen eller til sommeren, kan fort hjelpe Viking til å ta steget opp og inn i en seriøs medaljekamp, men uten storscoreren vil det bli vanskelig. Odds-tipsene er imidlertid ikke i Vikings favør, og en sluttplassering midt på tabellen kan fort vise seg å være det beste tipset.

 

Fremtiden ser solid ut

Trener Kjell Jonevret bør imidlertid ikke være bekymret for jobben, da han av ledelsen i klubben har fått tid til å bygge et nytt storlag. Det er en tillit svensken kommer til å utnytte, men det trengs forsterkninger.

Som Jonevret selv har sagt har han kun 16 spillere han kaller «Tippeliga-spillere», til tross for at det er flere spillere i A-lagsstallen. I en lang sesong kan det bety trøbbel. Med mindre det blir forsterkninger skal Viking ha meget flaks for ikke å havne i en nedrykkskamp.

 

Det er dog positive sider ved Viking-laget denne sesongen. Yann Erik de Lanlay er et kjempetalent som vil ta store steg denne sesongen, samt at Björn Daniel Sverrison vil gjøre sakene sine godt etter ankomsten til Stavanger. Teoretisk sett er de Lanlay én av flere som må score målene for Viking denne sesongen.

 

 

Om ikke ting helt går veien resultatmessig denne sesongen, er det ikke denne sesongen Viking skal kjempe i toppen. 2014 vil bli brukt til å sette standarden for de neste sesongene, der klubben hvert år fremover vil fortsette å bygge. Dersom Jonevret beholder jobben lenge nok, kan det vise seg å være en lur avgjørelse, selv om det skulle gå skeis i år.

Følg oss på facebook

Tippeligaen

Siste fra Stavangerfotball