Får Ian Burchnall sving på Viking?

Viking er et aldri så lite mysterium i norsk fotball. Etter det overraskende seriegullet i 1991 var det opplest og vedtatt blant mange eksperter at siddisene skulle dominere norsk fotball på 1990-tallet. Slik gikk det som kjent ikke, og i stedet ble det Rosenborg og Nils Arne Eggen som fullstendig dominerte den hjemlige serien og oppnådde gode resultater i Europa.

Viking lå på sin side stort sett alltid på øvre halvdel, og flyttingen til det nye stadionet i Jåttåvågen skulle markere en ny æra for klubben. Dessverre har ikke klubben greid å innfri forventningene, og ikke en eneste tittel har blitt vunnet siden de mørkeblå forlot Eiganes og gamle Stavanger Stadion i 2003. Høydepunktene må sies å være den dramatiske kampen mot Brann i 2006 og sølvsesongen det påfølgende året. 

Ørkenvandring på Vestlandet

I 2008 var Viking den store favoritten hos de aller fleste bookmakere som bet365, men også denne sesongen endte med et gedigent mageplask. En rekke dyre spillere ble hentet inn for å innfri oddsspillernes forventninger, men det endte med en skuffende sjetteplass i Tippeligaen. Det beste klubben har oppnådd etter dette er tre femteplasser, noe som har ført til publikumssvikt og en bunnskrapt klubbkasse. Ringvirkningene av dette er en voldsom slanking av både trenerstaben og administrasjonen, men den gamle ringreven Brede Hangeland har i det minste tatt plass i styrerommet. Mange i Stavanger håpet at han kunne bidra på banen, men kroppen orket rett og slett ikke mer etter flere tøffe år i Premier League.

 


Brede Hangeland har flyttet seg fra banen til styrerommet.

Bilde: Rory

Kjell Jonevret måtte gå

Den joviale Kjell Jonevret kom inn som et friskt pust i Viking når han overtok for utskjelte Åge Hareide sommeren 2012. I løpet av 2016 ble det allikevel klart for alle at trenerforholdet nærmet seg slutten. Svensken kom hele tiden med små stikk mot klubben i media, noe som førte til et stadig kjøligere forhold med aksjonærene og de få gjenværende i administrasjonen. Under Jonevret gikk Viking fra å være en kjøpende til en selgende klubb, og svensken fikk således mye ut av laget ettersom han ikke kunne velge spillere like fritt som forgjengerne sine.

Assistenten overtar

Assistenten Ian Burchnall fikk således et naturlig opprykk når Jonevret ble nødt til å gi seg. Engelskmannen har vært klart mest aktiv på feltet de siste sesongene, og nå gjenstår det å se hvor dyktig han er på å lede laget i Tippeligaen. Burchnall er først og fremst en spillerutvikler, noe som passer godt til Vikings nye visjon om å satse på unge lokale spillere. Forhåpentligvis kan dette føre til medgang i Jåttåvågen, men det spørs hvor lenge den nye policyen varer hvis laget får en dårlig start på neste sesong.

Glisne tribuner

Klubben har allerede iverksatt tiltak for å gjøre noe med den dalende publikumsinteressen i Stavanger. Foran 2017-sesongen er billettprisene redusert, men det er først og fremst gode resultater på banen og attraktivt spill som kan lokke publikum til Viking Stadion igjen. Potensialet er definitivt til stede. Veldig mange siddiser har et forhold til Viking, og framover blir det opp til spillere og ledere å levere på banen, sånn at klubben endelig kan innfri det store potensialet den har til å bli en maktfaktor i norsk fotball. 

 

Følg oss på facebook

Tippeligaen

Siste fra Stavangerfotball