Viking har dessverre innfridd forventningene

Ti år er lang tid i fotball, og det virker som en evighet siden Viking spilte festfotball på hjemmebane i 2007-sesongen og brukte mye penger på gode utenlandske spillere som Nikolaj Stokholm, Peter Ijeh, Søren Berg og Allan Gaarde.

Siden den gangen har klubben svidd av flere hundre millioner kroner på å havne midt på tabellen i Eliteserien, noe som naturlig nok har gått utover interessen blant Stavangers befolkning. For ti år siden var stort sett stadion fullsatt på hver hjemmekamp, men i disse dager er det knapt nok halvfullt. En elendig seriestart med tre strake tap har heller ikke gjort situasjonen bedre.

Et tøft program venter

Etter Rosenborg-kampen venter Odd hjemme og Brann borte, noe som betyr at Viking fort blir liggende i bunnen av Eliteserien en god stund framover. På siden Guts.com hvor du kan vedde på fotball,  er oddsen på at Rosenborg skal slå Viking er helt nede i 1,50, noe som er et trist skue for de som husker historien mellom de to klubbene. Rosenborg slet nemlig voldsomt med Viking i Stavanger på 1990-tallet og fram til Benny Lennartsson ble presset ut av trenerjobben i 2002. Den joviale svensken hadde muligens utspilt sin rolle i Stavanger, men resultatene i etterkant tyder på at Viking ikke lykkes med å finne en person som kunne føre klubben videre til spill ute i Europa og jevnlig tetkamp i landets øverste divisjon. 

 

Pilene fortsetter dessverre å peke nedover for Viking, både på og utenfor banen.

Bilde: Marc Falderau

Nå handler det om å berge plassen

Den bunnskrapte kassen betyr at trenerteamet bestående av Ian Burchnall og Bjarte Lunde Aarsheim har hatt lite spillerom til å forsterke laget. Burchnall har derfor blitt nødt til å bruke kontaktnettet sitt for å hente to lånespillere fra England. Både Michael Ledger og Kwesi Appiah er to spennende spillere, men begge er i utgangspunktet bare i Stavanger fram til sommeren. Stallen kan derfor bli veldig tynn utover sensommeren og høsten, og Viking er derfor avhengig av å begynne å plukke poeng så raskt som mulig.

Hvor mange tap tåler Burchnall?

Det hersker liten tvil om at Viking tok en aldri så liten sjanse ved å ansette engelskmannen som hovedtrener, men han var allikevel den opplagte kandidaten. Burchnall tok seg av mange av oppgavene på feltet i fjorårets sesong, og det var naturlig at han rykket opp når klubben valgte å avslutte samarbeidet med Kjell Jonevret. Viking har også prøvd med dyre trenere som Roy Hodgson og Åge Hareide, og det er liten tvil om at en type som Burchnall passer bedre i den økonomiske situasjonen klubben befinner seg i nå.

Tåler klubben et nedrykk?

Viking kommer alltid til å være en institusjon i Stavanger, og mange mener at et nedrykk fort kan fungere som en vekker for klubben. Det ferskeste eksempelet er Brann, som tok sølv i comebacksesongen sin i 2016. Et nedrykk kan også føre til en mobilisering i byen og at lokale krefter stiller seg bak klubben. På den annen side kan man risikere å måtte fristille samtlige spillere og begynne helt på nytt. Et nedrykk må derfor kunne kategoriseres som en aldri så liten katastrofe. Viking er nemlig en klubb som hører hjemme i den øverste divisjonen i Norge, sammen med lag som Vålerenga, Brann, Lillestrøm og Rosenborg.

 

Følg oss på facebook

Tippeligaen

Siste fra Stavangerfotball