Viking-helter uten norsk pass

 

Husker du da Viking spilte fotball på ærverdige Stavanger Stadion? Var du der da Chelsea ble slått i UEFA-cupen? De seneste tiårene har vært preget av opp- og nedturer for Stavanger-fotballens flaggskip, men hvem er egentlig de beste utenlandske spillerne klubben har hatt?

Kanskje irriterte du deg grønn over Jerry Månsson i 1997. Du hadde tross alt en pasjon for fotball tipping og kanskje var nok en brent sjanse fra Månsson årsaken til at enda en oddskupong havnet i søppelbøtten. Razak Pimpongs lite effektive driblerier (til tross for et kult navn) kunne også frustrere og «Tsjekkias Messi», Martin Fillo, nådde ikke å imponere noen under sitt opphold i Stavanger?

Det er ikke alle de utenlandske «stjernene» som vekker like gode minner blant mange Viking-supporterer. Men Viking har også hatt suksess ved å kikke til utlandet, og nedenfor har vi forsøkt å plukke ut våre favoritter (husk at preferanser som artikkelforfatterens alder og minner spiller inn).

1. Peter Ijeh

Nigerianeren kom til Viking fra FC København i 2006 og reddet i sin første sesong Viking fra nedrykk da han nettet fire ganger i hjemmeseieren mot Brann i siste spillerunde. Viking var tvunget til å ta tre poeng, Tom Nordlie var hentet inn som krisehjelp og da nøden var som aller størst trådde «Peter den Store» frem. 

Oppgjøret endte 5-0 og kampen ga assosiasjoner til «Mirakelet i Haugesund» 18 år tidligere. Ijeh, til tross for en del utenomsportslig rot, spilte seg til evig heltestatus på Viking Stadion.

Peter Ijeh nådde å spille 115 kamper for Viking og lagde til sammen 60 mål. Han ble ligatoppscorer i 2007-sesongen.*

2. Magnus Svensson

Den lille svensken på kun 172 cm brukte ikke mange kampene på å spille seg inn i Viking-publikummets hjerter. Midtbaneterrierens oppofrende spill og enorme entusiasme ble satt enorm pris på av et ellers kresent stavangerpublikum. Hans viktige taklinger og enorme arbeidskapasitet var svenskens største egenskaper.

Magnus Svensson, med det passende kallenavnet «Turbo», spilte totalt 103 kamper for Viking i perioden 1998 - 1999 og scoret 14 mål.*

3. Rikhardur Dadason

Den lange, hengslete islendingen med kallenavnet «Rikki» ble raskt en kjæledegge i Stavanger. Dadason kom til Viking som et ubeskrevent blad fra islandske KR, og forventningene blant publikum og presse var ikke alt for store. Men Dadason overrasket og endte med å bli en av Viking beste angripere gjennom tidene.

Kanskje var det også av den grunn, selvfølgelig kombinert med sin enorme måljeger egenskaper, at Rikhardur Dadason ble så populær som han gjorde. «Rikki» var nemlig ikke en teknisk begavelse å se på, men han spilte med hjertet og luktet mål som narko-hundene på Sola lukter forbudte stoffer i kofferter fra Amsterdam.

Rikhardur Dadason spilte tre sesonger i Viking hvor han fikk med seg 115 kamper og lagde vanvittige 90 mål. Han scoret mer enn 15 ligamål i alle sine tre sesonger.*

Noen vil sikkert mene at andre spillere hadde fortjent en plass på denne listen, men når det kun var plass til tre har vi valgt å se bort fra spillere som Audun Helgasson, Hannu Tihinen, Toni Kuivasto, Allan Gaarde, Peter Kopteff og alle de andre. Kanskje er du enig, kanskje ikke, men navnene på disse spillerne vekker i alle fall gode minner for alle fotballinteresserte siddiser. 

*All statistikk er hentet fra Viking FKs hjemmeside.

Følg oss på facebook

Tippeligaen

Siste fra Stavangerfotball